Skållad grahamsdeg

Hej!
Jag brukar göra grahamsbullar för vilka jag skållar grahamsmjölet först och sedan lägger till vetemjölet. Detta gjorde jag i min förra assistent av annat märke men nu har jag precis köpt en Ankarsrum och ser att man måste börja med vätskan. Jag köpte en Ankarsrum för att den ska vara stark och kunna arbeta grövre och tyngre degar så nu undrar jag hur jag ska göra med denna deg.
Först skållar jag grahamsmjölet (400 eller 800 gram beroende på degens storlek) med kokande vatten direkt i degbunken. Kan man göra detta i kitteln?
Sedan undrar jag hur jag ska fortsätta. Ska jag använda degrullen eller degkroken för att arbeta degen när jag tillsätter jäst, sirap, salt och 600 eller 1200 gram vetemjöl? Klarar maskinen av att arbeta degen om man inte börjar med vätskan? Grahamssmeten är rätt så stabbig och tung, men det finns tillräckligt med vätska i den för att få degen lagom smidig när man lagt till vetemjölet.

Henny

Kommentarer

 • Hej Henny,

  Man bör börja med vätskan, då det är mycket lättare att få ihop degen på så vis, men jag uppmuntrar dig till att experimentera med detta. Olika recept beter sig olika och kan gynnas av alternativa metoder för ett bättre resultat.

   När det gäller skållat rågbröd så kan du absolut skålla det direkt i den rostfria kitteln. Lite beroende på degens storlek i slutet skulle jag förespråka kroken, då den hanterar stabbiga degar lite bättre. Är det en mindre deg, säg totalt cirka 5 dl vätska, funkar nog degrullen lika bra.
  Johan Customer Service
 • Tack för ditt svar, Johan!
  Jag ska börja med degkroken då och se hur det går.
  Henny

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.