Maskinens kapacitet

Jag köpte en assistent för att kunna baka dubbel sats och med grövre mjöl. Gång på gång visar maskinen att den inte klarar de enklaste de degar i enkel sats. Gör jag fel eller är det fel på apparaten? Bifogar bild på dagens recept (enkel sats) och film på maskinens arbete.

Åsa

Kommentarer

 • Hej Åsa,

  Utifrån videon så skulle jag säga att det är för mycket mjöl i degen.

  När man gör deg i assistenten så behövs oftast lite mindre mjöl än vad receptet anger. Tillsätt därför mjölet lite i taget. Tänk också på att degen blir fastare när du låtit assistenten knåda i några minuter.

  Här har du en video som berättar mer om brödbak i maskinen: Ankarsrum Masterclass

  Lycka till!
  Elvira Marketing
 • Tack för ditt svar, men jag vill gärna få ett svar till med hänsyn till följande:
  Jag har bara hunnit tillsätta halva mängden när maskinen bär sig åt så här. Så 500 g mjöl och 5 dl vätska borde den ju klara. Och mjölet är tillsatt med en dryg deciliter i taget.
  Åsa
 • Det är väldigt svårt att svara på utan att veta hur länge degen har knådats och i vilken hastighet, vi rekommenderar att börja med att låta degrullen initialt ligga mot kittelns kant medans du löser upp jästen och börjar tillsätta ingredienser. När du tillsätter mjölet och degen börjar klättra upp på insidan av kittelväggen, då drar du in rullen mot mitten och låser den ca 2-4 cm från kittelkanten.

  Dessutom så kan placeringen av rullen kan behöva justeras under knådningen för bästa knådningsresultat. Då är det bara att justera armen med hjälp av armvredet.

  Ha en fin dag!

  Elvira Marketing

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.