Till senaste kommentaren

Hur bygger jag starka glutentrådar?

Hej! Jag har ägt min Ankarsrum i ca 8 månader nu, jag är helnöjd! Men nu när jag börjat gymnasiet för att bli bagare har vi pratat mycket om gluten och glutentrådar. Jag har då märkt när jag bakar hemma att det är svårt för mig att få en bra glutenstruktur i min deg. Jag använder främst degkroken då jag gör stora satser. Har ni tips på hur jag lyckas för att bygga upp starka glutentrådar mottages dessa gärna!
Selma

Kommentarer

 • Hej Selma,

  Så roligt att du är intresserad av glutenfri bakning.
  Här kan du läsa mer om våra tips och råd: https://www.ankarsrum.com/se/baka-glutenfritt/. Generellt tips är att använda degrullen istället för degkroken.

  Trevlig kväll!
  Mikaela Digital Communication
 • Hej

  Jag hade en snarlik fråga: använder jag maskinen rätt om jag använder degrullen till en grov surdegs matbröd ca 1,5 kg? Alltså klarar degrullen detta, då jag tyckt med min förra maskin att just degrullen kådar på rätt sätt och med det “aktiverar gluten”? Svaret som ges här är mycket förvirrande då det pratar om glutenfritt.

  https://www.kungsornen.se/tips-tricks/kungsornen-play/glutenprov---bakvideo/


  Eira
 • Hej, tack för ditt meddelande.

  Degrullen klarar absolut att baka sådant bröd. Degrullen är perfekt när du ska knåda fastare degar med smör i, och går att använda både för små och stora degar. 

  Generellt sett rekommenderar vi dock degkroken när du bakar en riktigt stor och tung deg på 1-1,5 liters degvätska.

  Här hittar du en snabbguide i hur man knådar deg med Ankarsrum.

  Trevlig kväll!

  Mikaela Digital Communication

 • Har ni tips som jag kan få stark glutentråd som på bilden. Degrulle eller degkrok som passar.

  Såg inlägg som Selma skrev dec 2020 om detta men svar var om glutenfritt. Det är inte samma sak.

  Tack i förhand för svaret😊
  Choty
 • Hej Choty,

  lite olika parametrar väger in när du vill göra en deg med starka glutentrådar, och kan sammanfattas kort i några punkter:
  • Välj rätt mjöl
  • Bearbeta degen på rätt sätt
  • Ge maskinen tid att knåda degen
  Du vill ha ett mjöl med högt protein-innehåll, till exempel vetemjöl special eller tipo 00 (vårvetemjöl). Högre mängd protein i mjölet ger starkare glutentrådar. Gör du ett rågbröd bör du se till att du blandar upp med något annat mjöl som har högre innehåll av protein.

  När du blandar ihop degen i maskinen ska du undvika att tillföra ytterligare mjöl under knådningen, så var vaksam på att du under degblandningen får ner rätt mängd mjöl i degen, men givetvis tillräckligt långsamt så att du håller koll på att det inte blir för mycket mjöl. Assistenten kräver normalt sett mindre mängd mjöl än om du bakar för hand.

  Låt maskinen knåda tills dess att du ser "glutenfönstret" vid test av degen. Ta en liten bit deg och sträck ut den för att se om den är elastisk. När degen är tillräckligt knådad ska du i princip kunna se igenom den utan att den spricker. Annars får du fortsätta knåda en stund till.

  Vår degrulle klarar detta jobbet utmärkt, men prova gärna att använda degkroken om du gör större degar med mer än 1 liter degvätska.

  Läs mer i vår artikel om gluten här nedanför!

  Gluten - Ankarsrum Sweden
  Johan Customer Service

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.