Mala kött i köttkvarnen?

När jag använder köttkvarnen för attt mala högrev fastnar senorna i hålskivan ganska omgående Och det funkar inte att mala. Jag har kollat att jag monterat korrekt. Är kniven för slö eller vad skall jag göra. idag var det på den grövsta skivan.
Magnus

Kommentarer

 • Hej Magnus,

  rekommendationen när du maler kött är att både kvarnen och köttet ska vara riktigt kallt, tärna upp köttet i förväg och frys in i 4-6 timmar tillsammans med köttkvarnen. Köttet ska knappt gå att dela itu, det får en hårdare struktur och kommer bli lättare att köra genom kvarnen utan att senor kletar fast i samma utsträckning.

  Frysningen av köttet innebär också mindre bakterier (bättre hållbarhet), samt gör att hålskivor och kniv håller sig vassa längre. Låt inte kvarnen "gå tom", utan stäng av den när du inte kör något kött, även detta sparar på eggen och det tar längre tid innan kvarnen blivit varm igen efter nedkylningen.
  Johan Customer Service
 • När vi mal kött så har vimärkt av grå missfärgningar i färsen. Nu har vi gått igenom kvarnen och har sett att skruvens ände genom hålskivan slitits onormalt. Misstänker att missfärgningen på färsen kommer av slitaget. Maskinen är inköpt den här tiden ifjol men kvarnen har använts första gången nu i älgjakten. Hur ska vi gå till väga, inte kul att få missfärgningar i färsen även om de är små. Tänker också om axeländen på skruven redan slitits så är risken överhängande att den fortsätter slitas.
  Mvh Tommy Westman
  Tommy Westman
 • Hej Tommy,

  Har du en bild på valsen du skulle kunna skicka?
  Johan Customer Service
 • Jag kan ordna det imorgon.
  Tommy Westman
 • Tommy Westman
 • Hej Tommy,

  kollat med kollegorna och jag är inte helt säker på att de två problemen du nämner är relaterade.

  Missfärgningen beror troligtvis på köttsaft som drar åt sig missfärgningar från kvarnen. För att komma till rätta med detta bör man frysa köttet innan malning, vilket rent generellt är ett bra tips. Det förlänger hållbarheten på färsen och minskar mängden stopp i kvarnen för att senor och hinnor fastnar. Frys in kvarnen och köttet uppdelat i kuber, tills köttet knappt är delbart med kniv, cirka 4-6 timmar beroende på storlek på kuberna. Stäng av kvarnen när den "går tom" för att undvika att den värms upp i onödan.

  Angående valsen så tror vi att den kan ha hamnat snett vid någon anvädning. Kanske att kvarnen monterats fel eller att något hårt körts igenom den eller så är det bara slumpen. Hur som helst får du gärna kontakta oss via info@ankarsrum.com så ser jag till att skicka ut en ny vals till dig.
  Johan Customer Service
 • Märkligt är att vi inte upplevt problemet tidigare då vi under 30 års tid malt kött med en kvarn av annat märke. Kött som vi mal är alltid putsat och fritt från senor och hinnor. Att kvarnen skulle vara felmonterad ser jag som uteslutet då installationen är väldigt enkel och vi som nämnts är inga nybörjare på kötthantering. Men jag ska beställa en ny skruv så får vi se hur det funkar.
  Tommy Westman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.